Aangeboren afwijking

Wilt u meer weten over aangeboren afwijkingen?

Aangeboren afwijkingen zijn afwijkingen die tijdens de zwangerschap of geboorte ontstaan.

Bijvoorbeeld het syndroom van Down of een open ruggetje. Een aangeboren afwijking is niet altijd direct zichtbaar bij de geboorte.

De kans op een kind met een aangeboren afwijking neemt toe als de aanstaande moeder 36 jaar of ouder is. Als in een familie aan 1 of beide kanten een aangeboren aandoening voorkomt, bijvoorbeeld taaislijmziekte, is het verstandig al vroeg contact met de arts op te nemen. Liefst al bij het voornemen van een zwangerschap.

Tijdens uw zwangerschap kunt u verschillende testen laten uitvoeren om te berekenen hoe groot de kans op afwijkingen is bij uw ongeboren kind. Bespreek dit met uw verloskundige of kijk op de website van het RIVM.

Toon op kaart (1)
x
Toon op kaart (1)
x

Verloskundigenpraktijk Oldenzaal, Dinkelland en omstreken

Hoofdlocatie: Medisch Spectrum Twente, locatie Oldenzaal

Bezoekadres

Prins Bernhardstraat
17
7573 AM
Oldenzaal

Postadres

Prins Bernhardstraat
17
7573 AM
Oldenzaal

Verloskundigenpraktijk Tubbergen-Almelo

Havezatestraat
53
7651 JL
Tubbergen

RIVM - zwangerschapsscreening

Wilt u informatie over een kind met een verstandelijke beperking?

Sommige stoornissen worden pas zichtbaar na de geboorte van uw kind. Bent u bang dat uw kind een verstandelijke beperking heeft? Neem dan contact op met uw huisarts of het consultatiebureau.

Het Downsyndroom kan al tijdens de zwangerschap ontdekt worden. Als uw baby een verhoogde kans heeft op het syndroom van Down krijgt u een vervolgonderzoek. Kijk voor meer informatie over dit onderzoek op de website van het RIVM. Of kijk op Onderzoek van mijn ongeboren kind.

Onderzoek van mijn ongeboren kind

Informatie over prenatale screening.

RIVM - zwangerschapsscreening

Ziet of hoort uw kind slecht?

Baby’s worden soms geboren met een probleem aan de zintuigen. Soms komt dit door een erfelijke ziekte, maar vaak is de oorzaak onduidelijk.

Het is belangrijk dat oog- en/of oorproblemen op jonge leeftijd worden ontdekt. Daarom worden de ogen van uw kind direct na de geboorte door de verloskundige of kinderarts bekeken. Verder krijgt ieder kind in de eerste weken na de geboorte een gehoortest. Voor de gehoortest hoeft u niets te betalen. De test gebeurt thuis.

Vraagt u zich af of uw kind wel goed hoort of ziet? Neem dan contact op met uw huisarts of het consultatiebureau. Er is vaak veel te doen om te zorgen dat uw kind er zo min mogelijk last van heeft.